Kurban Bayramında et ve yağlı yemek ile birlikte şeker ve şekerli yiyeceklerin de tüketimleri artmaktadır. Doktorlar özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin bu dönemde beslenmelerine daha da dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. QNET Türkiye, Kurban Bayramı için Diyetisyen Işın Sayın’dan beslenme önerileri aldı.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin ipuçlarını verdi.

Sayın’a göre özellikle fazla et tüketimine bağlı olarak bağırsak tembelliği ve kilo problemi olanların bu bayramda daha çok dikkat etmeleri gerekiyor. Et tüketiminin bitkisel besinlerden oluşan bir öğün ile dengelenmesi gerektiğini aktaran Sayın; “Etleri bir gün kavurma olarak yiyorsanız, diğer günler haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketiniz” dedi.

Hipertansiyon ve Kalp Hastaları Dikkat!

Uzm. Diyetisyen Işın Sayın, Kurban Bayramı’nda tüketilen özellikle kavrulmuş yağlı etlerin kanda total kolesterol, trigliserit, VLDL, LDL seviyelerini yükseltebileceğini söyledi. Bu nedenle etlerin mutlaka, bol lifli bitkisel besinler ve “sirke” ile kombine edilmesinin kalp sağlığını koruyucu etkisi olduğunu vurguladı. Sirke; öğünde alınan doymuş yağları çözücü özellikte ve hücre içine geçişini kolaylaştırıcı etkidedir” dedi. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğunu söyleyen Sayın, “Kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmelidir. Aşırıya kaçmadan et yerken, yanında sirkeli bol salata tüketilmelidir”dedi.

Su Tüketimi Artırılmalı!

Uzm. Dyt. Işın SAYIN: “Kurban etlerinin yapısında doğal olarak bulunan sodyum minerali fazla. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda yemeklerinizi az tuzlu yaparken, sofranıza tuzluk koymayın ve gün boyu bol su tüketin” dedi. Günde mutlaka 2-3 litre su içilmesi gerektiğini hatırlatan Işın Sayın, “Bayram ziyaretlerinde; meyve suları yerine açık çay/bitki çayları/sütlü kahve, hamur tatlıları/çikolata yerine ise tadımlık sütlü tatlılar/az ölçüde mevsim meyveleri tercih edilmelidir” dedi.

Yaşanacak bir hayat konseptiyle tüketiciyle buluşan QNET Türkiye, HomePure su arıtma ürünüyle doğal kaynakların tükenmesini engellerken, yararlı mineraller bakımından zengin suları tüketicilerin kullanımına sunuyor.

DİĞER YAZILARIMIZ: 7 Maddede Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin